Get Appointment

  • contact@fizcon.com
  • +(123) 456 7890
blog

Dorothee Beens

Hebben of tegoed houden

Aan het begin van de lente leek het alsof alle plannen zo de kliko in konden. Soms zakte me de moed in de schoenen, tot mijn eigen verrassing kijk ik nu met trots en voldoening terug.

Doelen stellen

Terwijl mijn man en ik eind 2019 nog om de tafel zaten en onszelf de vraag stelden wat we nu werkelijk wilden. Op ons verlanglijstje staat een gezinsreis naar IJsland, en ook een vader-zoon tripje in het kader van sweet-sixteen. In de categorie ‘noodzakelijk’ een goede fiets en een laptop voor school. Op basis hiervan zijn we gaan rekenen, minnen en plussen en gaan schuiven met bedragen. Is er nog ruimte voor leuke dingen, financiële tegenvallers? Vol goede moed gingen we aan de slag.

Je kunt ook overdrijven

En dan word ik fanatiek, he? Met een helder doel voor ogen zat ik als een bok op de haverkist. Op zoek naar koopjes en manieren hoe ik nog meer geld kon besparen. Bij alles wat ik in mijn handen had stelde ik mezelf de vraag: ‘Is dit écht nodig?’ Daar werd ik zo goed in, dat ik het gevoel had dat ik niks meer mocht uitgeven. En op een dag zei ik zelfs: ‘Daar hebben we geen geld voor.’

Eh… wat?

Hier was een gedachtenkronkel aan het werk, de hoogste tijd om deze aan te pakken.

Wat er wél is

Iedere maand hield ik mijn uitgavenpatroon minutieus bij om maar binnen het door ons zelf opgelegde budget te blijven. Ik was vooral bezig met wat er allemaal uitging, het geld wat er niet meer was. Ik vergat niet alleen dat ik hiervoor zelf had gekozen, maar ook het hele doel van deze exercitie. Ik was heel hard aan het sparen. Voor mij en mijn gezin. De verandering kwam door eenvoudigweg maandelijks mijn spaarsaldo te noteren. Iedere euro bracht ons dichter bij onze dromen. En iedere maand liet het saldo zien wat we hadden bereikt. Dat was een veel fijner gevoel.

Halfvol of halfleeg

Ik kon ook weer zuiver kijken; ik had heus wel geld, ik maakte alleen de keuze om het ergens voor te reserveren. Dit gaf me weer een gevoel van zekerheid en vooral zeggenschap. En dat gevoel kon ik de rest van het jaar goed gebruiken. In plaats van vast te houden aan de plannen die ik in de ijskast moest zetten, de opdrachten die ik misliep, bleef ik kijken naar wat ik wel had.

Ik heb mijn beide handen, een goede dosis verstand en een sterk sociaal en zakelijk netwerk. Een goede mix van ingrediënten om straks weer te ondernemen op een manier zoals ik dat het liefste doe. En de onverwachts lege agenda heeft me een tijdsbonus gegeven. Tijd die ik heb gebruikt om serieus te starten met het realiseren van mijn droom.

Zou ik voor een jaar als dit gekozen hebben? Zeker niet. Maar ik kies er wel voor om te blijven opsommen wat ik heb. Wat som jij op?

 van
In plaats van vast te houden aan wat ik misloop, blijf ik kijken naar wat ik wel heb.

blogs

Koudwatervrees of onvoldoende voorbereiding?

Dorothee Beens
Weet waar de twijfel zit om te gaan spreken

Op koers blijven

Trudie Bukman - Schrier
Veel ondernemers staan vaak niet meer stil bij de keuzes die ze maken in de waan van alledag. Terwijl juist dit ons echt vooruit kan helpen.

De kracht van 'nieuw'

Dorothee Beens
Dat Meneer van Basten wat te zeggen heeft over een speler van Oranje, dat is op zich niet heel bijzonder te noemen. De reactie van de speler over deze

Koudwatervrees of onvoldoende voorbereiding?

Dorothee Beens
Weet waar de twijfel zit om te gaan spreken

Teksten op B1-niveau? Liever direct duidelijk!

Marina de Horn
Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. Toch kan een B1-tekst totaal onbegrijpelijk zijn. Hoe moet het dan wel?