Get Appointment

 • contact@fizcon.com
 • +(123) 456 7890
blog

Hoe kan je én uitrusten én genieten van sociale activiteiten in de kerstvakantie?


Een valkuil van ondernemen is je werk té leuk vinden. Zo leuk, dat we nog wel even doorgaan in de avond, weekend of kerstvakantie. Vroeger vond ik het heerlijk in de kerstvakantie doorwerken, eindelijk die mailbox leegkrijgen want er kwam niets nieuws bij, ik werd niet ‘gestoord’ door telefoontjes en kon in alle rust taken afronden. Ergens heel fijn en toch wrong dit...

Een valkuil in het leven is zoveel sociale activiteiten plannen dat ze voelen als sociale verplichtingen en als moeten. Los van de feestdagen plande ik altijd nog veel meer leuke dingen zo voor het einde van het jaar. Nog even met vriendinnen afspreken, een dag naar de wellness en nog even langs familie. Op zich héle gezellige afspraken, maar wel dingen die vast in mijn agenda stonden, waardoor ik eigenlijk niet tot rust kwam. Stiekem was het teveel, te veel gepland, te weinig vrije tijd. Wel heel gezellig allemaal, maar te weinig Clau-tijd. Ook dit wrong..

En sinds een paar jaar snap ik waarom dit mis gaat, waarom dit zo voelt en waar deze ‘andere behoefte’ vandaan komt. Hoe moet dat dan wel? Uitrusten én genieten van sociale activiteiten in de kerstvakantie?

Misschien vind jij het lastig om sociale activiteiten in balans te houden met de rust die oh zo nodig is? Want het is wel allemaal erg gezellig, maar laad jij ervan op? Wat zou je kunnen doen om je fijn in balans te voelen in deze kerstvakantie? Ik geef je 4 praktische tips die je komende maand en in de kerstvakantie kunt toepassen.

Achtergrondinformatie energetisch Winterseizoen
Sinds een paar jaar heb ik mij verdiept in het leven in ritme met de natuur. Dat betekent concreet dat ik met de stroom van de energetische seizoenen meega, in plaats van tegen de stroom inzwem, ik ben immers geen zalm. Met de stroom meegaan heeft als voordeel dat het allemaal minder moeizaam gaat, ik mijn energieniveau steeds beter begrijp en mijn werkzaamheden hierop laat aansluiten. Kijk naar de natuur, daar bloeit niet alles 365 dagen van het jaar, waarom zouden wij dat als mens wel moeten kunnen?

De energie van de Winter vraagt ons om rust te nemen en te verstillen. Sterker nog, het advies is om tussen de kerstdagen en 6 januari helemaal niets te plannen. Ja, dat is leuk Claudia, maar hoe dan? Kort gezegd, het is een kwestie van priori-tijd en jezelf de tijd gunnen om (een van) deze tips toe te passen.

 • Tip 1: Rond het jaar af vóór de kerstvakantie.
  De maand december staat in het teken van afronden en het is niet wijs om nieuwe dingen te willen starten. Bedenk voor jezelf wat jij graag wilt afronden deze maand en doe het.

 • Tip 2: Plan niet te veel vaste afspraken in je kerstvakantie
  Probeer vooral niet te veel te plannen in de kerstvakantie omdat daar vaak weinig van terecht komt en dat dan weer niet zo fijn voelt voor je gemoedstoestand. Herkenbaar? Veel plannen maar eigenlijk alleen maar willen rusten, lummelen, nu weet je waarom! En volg dit natuurlijke ritme. Zorg voor een balans tussen sociale verplichtingen en me-time en ‘go with the flow’. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te ontprikkelen en op te laden.

 • Tip 3: Creëer een reflectiemoment tussen kerst en 6 januari
  Creëer voor jezelf een moment van reflectie tussen de kerstdagen en 6 januari, Ga lekker schrijven, wandelen, zijn. Neem daar dit jaar eens echt te tijd voor, om te zijn en voor verstilling. Dit kan alleen of met een businessbuddy. Hoe was 2021 voor jou, welke lessen heb je geleerd en neem je mee naar 2022 en wat laat je los?

 • Tip 4: Bewaar je inzichten voor 2022
  De fase tussen kerst en driekoningen is een tijd van stilte en bezinning. Vanuit de rust die je neemt ontstaat er ruimte voor creatie. Blijf openstaan voor wat zich aandoet, schrijf deze nieuwe inzichten op maar ga er liever niet meer mee aan de slag tussen kerst en 6 januari. Plan je nieuwe activiteiten na 10 januari of liever nog, na 15 januari.

Nu je weet waar die ‘andere behoefte’ vandaan komt kun je én genieten van de sociale activiteiten (of verplichtingen) én uitrusten en opladen in je kerstvakantie. Ik ben heel benieuwd, welke tip(s) passen bij jou en ga jij toepassen?

Wil je meer leren over de energetische seizoenen en bij elk seizoen passende tips, reflectievragen en praktische tools? Dan is de SelfcareBox echt iets voor jou.

 van

blogs

Op koers blijven

Trudie Bukman - Schrier
Veel ondernemers staan vaak niet meer stil bij de keuzes die ze maken in de waan van alledag. Terwijl juist dit ons echt vooruit kan helpen.

Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt

René van Maanen
Je kunt medewerkers zoeken via headhunters of uitzendbureaus, maar je kunt ook navragen bij UWV of een werkplein of zij geschikte medewerkers hebben.

De Homo Plasticus

Dorothee Beens
Via de lucht en ons voedsel krijgen we microplastics binnen en dat vindt een weg in ons lijf. Ik krijg gelijk beelden van een nieuw menssoort á la Iro